ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ?

Οι νεφροί διηθούν απόβλητα υλικά, μέταλλα, υγρά, και άλλες ουσίες από το αίμα για να δημιουργήσουν τα ούρα. Το τι τρώτε και πίνετε, πόσο ασκείστε, και πόσο καλή είναι η λειτουργία των νεφρών σας μπορεί να επηρεάσει τα ούρα σας.

Μια εξέταση ούρων ελέγχει διάφορες συνιστώσες των ούρων. Μια γενική εξέταση ούρων μπορεί να γίνει για να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία των πιθανών συμπτωμάτων σας. Το τεστ μπορεί να δώσει πληροφορίες για την υγεία και τα προβλήματα που μπορεί να έχετε.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ?

  • Δείγμα πρώτης πρωινής ούρησης.
  • Το δείγμα πρέπει να προσκομιστεί σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι απαραίτητη η φύλαξη του στο ψυγείο.
  • Της συλλογής ούρων προηγείται σχολαστικό πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων και της ουρήθρας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεπλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα ή αποστειρωμένη γάζα.
  • Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως απαιτείται πωματισμός του κόλπου με βαμβάκι.
  • Τα ούρα συλλέγονται από το μέσο της ροής των ούρων, χωρίς διακοπή της ούρησης.
  • Ειδικά για την καλλιέργεια ούρων η συλλογή πρέπει να γίνει πριν τη λήψη αντιβιοτικού σκευάσματος.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ?

Περισσότερα από 100 διαφορετικά τεστ μπορεί να γίνουν στα ούρα.

Μια γενική ανάλυση ούρων συχνά περιλαμβάνει τις ακόλουθες δοκιμές:

Χρώμα.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν το χρώμα των ούρων, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας των υγρών, τη διατροφή, τα φάρμακα και τις ασθένειες. Μερικά φάρμακα, τα βατόμουρα, τα παντζάρια ή αίμα στα ούρα μπορεί να μετατρέψουν τα ούρα σε κόκκινο-καφέ.

Διαύγεια.

Τα ούρα είναι συνήθως διαυγή. Βακτήρια, αίμα, σπέρμα, κρύσταλλοι, ή βλέννα μπορεί να κάνουν τα ούρα θολά.

Οσμή.

Τα ούρα δεν μυρίζουν πολύ έντονα, αλλά έχουν μια ελαφρά οσμή αμμωνίας. Ορισμένες ασθένειες προκαλούν μια αλλαγή στην οσμή των ούρων. Για παράδειγμα, μια μόλυνση με βακτήρια E. coli μπορεί να προκαλέσει μια άσχημη οσμή, ενώ ο διαβήτης ή η ασιτία μπορεί να προκαλέσει μια γλυκιά, φρουτώδη οσμή.

Ειδικό βάρος.

Αυτό ελέγχει την πυκνότητα των ουσιών στα ούρα. Δείχνει επίσης πόσο καλά συμπυκνώνουν τα νεφρά την ποσότητα του νερού στα ούρα

pH.

Το ρΗ είναι ένα μέτρο του πόσο όξινα ή αλκαλικά (βασικά) είναι τα ούρα. Αυτό έχει σημασία για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος όπως η λιθίαση και οι λοιμώξεις.

Πρωτεΐνη.

Πρωτεΐνη κανονικά δεν βρίσκεται στα ούρα. Πυρετός, έντονη άσκηση, η εγκυμοσύνη και ορισμένες ασθένειες, ιδιαίτερα η νεφρική νόσος, μπορεί να προκαλέσουν πρωτεΐνη στα ούρα.

Γλυκόζη.

Η γλυκόζη είναι ο τύπος της ζάχαρης που βρίσκεται στο αίμα. Κανονικά υπάρχει πολύ μικρή ή καθόλου γλυκόζη στα ούρα. Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό, όπως στο διαβήτη, η ζάχαρη διαχέεται στα ούρα. Γλυκόζη μπορεί επίσης να βρεθεί στα ούρα όταν οι νεφροί νοσούν.

Τα νιτρώδη.

Τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) παράγουν ένα ένζυμο που αλλάζει τα νιτρικά σε νιτρώδη. Νιτρώδη στα ούρα δείχνουν ότι μια ουρολοίμωξη είναι παρούσα.

Εστεράση λευκοκυττάρων (WBC εστεράση).

Λευκοκυτταρική εστεράση δείχνει λευκά αιμοσφαίρια [WBCs) στα ούρα. Λευκά αιμοσφαίρια στα ούρα μπορεί να σημαίνει ότι μια ουρολοίμωξη είναι παρούσα.

Κετόνες.

Όταν το λίπος διαλύεται για παραγωγή ενέργειας, ο οργανισμός παράγει ουσίες που ονομάζονται κετόνες (ή κετονικά σώματα). Αυτά περνούν στα ούρα. Μεγάλες ποσότητες των κετονών στα ούρα μπορεί να σημαίνει ότι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, διαβητική κετοξέωση, είναι παρούσα. Μια διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα και άμυλα (υδατάνθρακες), η πείνα, ο σοβαρός εμετός μπορεί επίσης να αυξήσει τις κετόνες στα ούρα.

Μικροσκοπική ανάλυση.

Σε αυτή τη δοκιμή, τα ούρα περιστρέφονται σε ένα ειδικό μηχάνημα. Έτσι τα στερεά υλικά (ιζήματα) κατακάθονται στον πυθμένα. Το ίζημα απλώνεται σε μια διαφάνεια και ελέγχετε κάτω από ένα μικροσκόπιο. Τα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στη διαφάνεια περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρά ή λευκά αιμοσφαίρια. Ερυθρά αιμοσφαίρια δεν βρίσκονται στα ούρα κανονικά. Φλεγμονή, ασθένειες, ή βλάβη στους νεφρούς, τους ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρήθρα μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση αίματος στα ούρα. Η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο ενός μαραθωνίου, μπορεί επίσης να προκαλέσει εμφάνιση αίματος στα ούρα. Τα λευκά κύτταρα του αίματος μπορεί να είναι ένα σημάδι μόλυνσης ή νεφρικής νόσου.
  • Κύλινδροι. Ορισμένοι τύποι νεφρικής νόσου μπορεί να προκαλέσει βύσματα του υλικού (που ονομάζεται εκμαγεία) σε μικροσκοπικά σωληνάρια στα νεφρά. Τα εκμαγεία στη συνέχεια αποβάλλονται στα ούρα. Κύλινδροι μπορεί να δημιουργηθούν από ερυθρά ή λευκά αιμοσφαίρια, κηρώδη ή λιπαρές ουσίες, ή πρωτεΐνη.
  • Κρύσταλλοι. Υγιείς άνθρωποι συχνά έχουν μόνο λίγους κρυστάλλους στα ούρα τους. Ένας μεγάλος αριθμός κρυστάλλων, ή ορισμένοι τύποι κρυστάλλων, μπορεί να σημαίνουν πέτρες στα νεφρά.
  • Βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα. Δεν υπάρχουν βακτηρίδια, μύκητες ή παράσιτα στα ούρα κανονικά. Αν αυτά υπάρχουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια λοίμωξη.
  • Πλακώδη κύτταρα. Η παρουσία των πλακωδών κυττάρων μπορεί να σημαίνει ότι το δείγμα δεν είναι τόσο καθαρό όσο χρειάζεται να είναι. Τα κύτταρα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να δώσετε ένα άλλο δείγμα ούρων.