ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ?

Ακράτεια ούρων είναι η ξαφνική, μη ελεγχόμενη απώλεια ούρων. Συνήθως είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

 

ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ ΠΑΘΗΣΗ?

Περισσότεροι άνθρωποι από όσους φαντάζεστε παρουσιάζουν ακράτεια ούρων σε κάποια φάση της ζωής τους. Δυστυχώς πολλοί διστάζουν να μιλήσουν για το πρόβλημα τους αυτό στον Ουρολόγο τους. Η ακράτεια ούρων είναι πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας. Είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες που έχουν γεννήσει.

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ?

1.Ακράτεια προσπάθειας.

Η ακράτεια προσπάθειας είναι ο συχνότερος τύπος ακράτειας. Αυτή συμβαίνει όταν μια μικρή ποσότητα ούρων εξέρχεται με διάφορες φυσικές δραστηριότητες όπως τον βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο, την ανύψωση βάρους κλπ. 

Αυτός ο τύπος της ακράτειας είναι συνήθης στις γυναίκες μετά τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να συμβεί και στους άνδρες μετά από προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία ή κάθε επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον σφιγκτήρα της ούρησης.

2.Επιτακτική ακράτεια.

Η επιτακτική ακράτεια αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό τύπο ακράτειας. Σ' αυτόν τον τύπο ακράτειας η κύστη συσπάται χωρίς την θέληση μας οδηγώντας σε απώλεια ούρων.

Επιτακτική ακράτεια μπορεί να συμβεί με κάθε δραστηριότητα ακόμα και όταν κάθεστε ακίνητος. Άνθρωποι με επιτακτική ακράτεια πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τα αίτια επιτακτικής ακράτειας μπορεί να είναι:

  • Φλεγμονές της κύστης ή του ουροποιητικού.
  • Διαταραχές του σφιγκτήρα.
  • Νευρολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τα νεύρα της περιοχής, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Parkinson, όγκοι εγκεφάλου, κατά πλάκα σκλήρυνση, κακώσεις νωτιαίου μυελού, τραύματα, και άλλα.
  • Λίθοι και όγκοι της ουροδόχου κύστης.
  • Η ευερέθιστη ή ασταθής κύστη.
  • Παθήσεις του προστάτη.

3.Μικτή ακράτεια ούρων.

Μικτή ακράτεια ούρων έχουμε όταν συνυπάρχει ακράτεια προσπάθειας και επιτακτική ακράτεια. Η συνύπαρξη αυτών των δύο παθήσεων καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της ακράτειας.

4.Συνεχής ακράτεια ούρων.

Σπάνια στα πλαίσια συριγγίου, που δημιουργείται μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις, προκύπτει συνεχής ακράτεια ούρων. Απαιτεί συνήθως χειρουργική διόρθωση.

5.Ακράτεια εξ υπερπληρώσεως.

Άνδρες με σημαντικό πρόβλημα απόφραξης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος , χρονίως παρουσιάζουν ατελή επίσχεση ούρων που θα τους οδηγήσει σε ακράτεια ούρων και επιπλοκές από το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μείζονα πάθηση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από Ουρολόγο.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ?

Εάν έχετε πρόβλημα με ακράτεια ούρων μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας. Ακολούθως ο ουρολόγος ενδεχομένως να σας υποβάλει σε μερικές εξετάσεις όπως εξέταση ούρων, κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα, ροή ούρων, κυστεοσκόπηση για τον έλεγχο του εσωτερικού της κύστης σας, εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ουροδυναμικός έλεγχος για την εξακρίβωση του προβλήματος της κύστης

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ?

Γυναίκες

  • Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους γνωστές και ως ασκήσεις Kegel αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης των μυών του πυελικού εδάφους.
  • Μερικές γυναίκες επωφελούνται από την χρήση ορμονών ( οιστρογόνων) που ελαττώνουν την ελαστικότητα και την ισχύ των μυών.
  • Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τις περισσότερες φορές την μέθοδο εκλογής για την ακράτεια προσπάθειας. Σήμερα, οι χειρουργικές τεχνικές έχουν απλοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν και βασίζονται στην τοποθέτηση κολπικών ταινιών, χωρίς τάση.

Άνδρες

  • Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους γνωστές και ως ασκήσεις Kegel.
  • Χειρουργική θεραπεία που βασίζεται στην τοποθέτηση ειδικών ταινιών ή στην τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα, σε περίπτωση καταστροφής ή πλήρους ανεπάρκειας του φυσικού σφιγκτήρα της ούρησης.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ?

Άνδρες και γυναίκες

  • Φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση της κύστης.
  • Φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χαλαρώνουν την κύστη.
  • Συνδυασμός φαρμάκων-φυσιοθεραπείας.
  • Αντιμετώπιση άλλων αιτιών που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια όπως ουρολοιμώξεις, λίθοι και όγκοι κύστης, παθήσεις προστάτη κλπ.
  • Χειρουργική θεραπεία - ηλεκτροδιέγερση σε βαριές περιπτώσεις ακράτειας.
  • Σύγχρονη καινοτομία αποτελούν οι ενέσεις BOTOX στην ουροδόχο κύστη.